Acceptarea stiintei a devenit tot mai importanta in zilele noastre. Astfel, un sondaj recent arata ca exista o cantitate substantiala a persoanelor care sunt in dezacord cu faptele stiintifice de baza, inclusiv evolutia umana, siguranta vaccinurilor si daca sunt sau nu de schimbarile climatice cauze de om.
Stiinta si informatia
Oamenii interpreteaza adesea aceleasi informatii foarte diferit. Psihologii sunt familiarizati cu constatarea ca creierul nostru participa selectiv la procesul de amintire a unor informatii. O consecinta a acestui fapt este o puternica tendinta de a favoriza, in mod automat, informatii care sprijina asteptarile noastre anterioare. Un exemplu in acest sens este „respingerea motivata a stiintei”. Astfel, daca sunteti personal convins ca incalzirea globala este o farsa, sunteti susceptibil de a respinge orice informatii stiintifice contrare, indiferent de exactitatea lor.
Un studiu recent a aratat ca, chiar si o cantitate mica de disidenta stiintifica, poate submina sprijinul pentru politica (de mediu). Un nou document publicat in aceasta luna a raportat ca participantii intregului spectru politic au raspuns pozitiv la informatii despre consensul stiintific privind schimbarile climatice.
Ideologii personale in stiinta
Un alt studiu a aratat ca oamenii sunt mult mai probabil sa se agate de ideologiile lor personale, acest lucru sugerand ca, pentru a creste acceptarea stiintei, avem nevoie de mai multe fapte.
Consensul privind schimbarile climatice cauzate de om este printre cele mai puternice observatii in stiinta, la fel de puternica ca si consensul din jurul legaturii dintre fumat si cancer pulmonar. Cu toate acestea, grupurile de interes au inteles de mult faptul ca oamenii iau decizii bazate pe un consens de informatii. Daca polarizare pe stiinta este redusa, trebuie valorificata puterea psihologica a consensului pentru care a fost proiectat: binele public.
The post Neincrederea in stiinta appeared first on Miruna Chiriac - Om pasionat de medicina, tehnologie, muzica si filme..